Košík


Košík je prázdný

Domů > Dělení vín

Dělení vín

Podle kvality hroznů při sklizni:

Stolní víno
Stolní víno je víno, které může pocházet z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU, a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižší kategorie vín. Nesmí být označeno názvem odrůdy a oblasti. Bývají to většinou vína lehčí se 7-11 % obj. alk., méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování.

Zemské víno
Zemské víno je stolní víno, které musí být vyrobeno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos na vinici nesmí překročit 12 t/ha. Cukernatost hroznů musí být min. 14 °NM. Na rozdíl od stolního vína může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.

Jakostní víno
Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos nesmí překročit 12 t/ha a cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15 %, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí.

Víno s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy
  • Kabinetní víno - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Pozdní sběr - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z hroznů  - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z bobulí - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z cibéb - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti
  • Ledové víno - vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Slámové víno - vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Botrytický výběr -  vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou.
  • Barrique - víno zraje v dubových sudech a částečně přejímá jejich vůni.
  • Sur lie - víno leží v nádobách na jemných kvasnicích, které jsou míchány.
 
Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru

Suché víno
Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
  • a) max. 4 g/ zbytkového cukru na litr nebo
  • b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Polosuché víno
Víno se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro víno suché, ale nepřesahuje 12 g v litru vína.

Polosladké víno
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro víno polosuché, ale dosahuje nejvýše 45 g na litr vína.

Sladké víno
Víno s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla se jedná o víno speciální, určené pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých sladkých vín nižší (7-11%, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.

Dle barvy

Členění vína podle barvy je základní a jsou zavedené tři barvy: bílé, růžové a červené víno.

Bílé víno
vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.

Růžové víno (rosé)
vyrobeno jen z modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.

Červené víno
vyrobené pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny.
   
Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.


Další nabídka služeb


V případě odběru většího množství vína na oslavu narozenin, svatbu, raut a jinou slavnostní událost ZDARMA zapůjčujeme skleničky (záloha 50 Kč/ks).

Dále jsme schopni zajistit kompletní CATERING ve vysoké kvalitě - teplý i studený raut, ostatní nápoje..... vše dle přání zákazníka.

Pro restaurace, vinotéky, květinářství a jiné velkoobchodní odběratele poskytujeme ZDARMA k zapůjčení i dřevěný stojánek s logem vinného sklepa.

Dále zařizujeme doprovod hudební skupinou - výběrem skladeb pokrývají široké spektrum žánrů, které jsou běžně vyhledávané na méně formálních zábavách (taneční zábavy, svatby, večírky, oslavy, rauty) nebo na velkých společenských událostech, jako jsou maturitní nebo městské či obecní plesy. Produkce kapely je založena na stoprocentně živém hraní, nejsou používány žádné automatické nástroje atd.

FACEBOOK

Staňte se fanoušky našeho obchodu na FACEBOOKU a získávejte pravidelné informace a novinky z našeho sortimentu.
DOPORUČUJEME:

Romantickou dovolenou v soukromí v Chorvatsku nebo na řeckých ostrovech či v Itálii. A skvělé lyžování v Itálii.

Firmy, katalog firem - ČeskýPortál.eu a také Zpětné odkazy zdarma - ČeskýPortál.eu

MojeLahve.cz - Databáze a hodnocení vína a vinařství.

www.zazabavou.cz

Online nákup zboží
http://www.iobchody.com
 
http://www.svatebnisvet.cz/

http://www.vyhledej-firmy.cz/


svatba.cz



Online nákup zboží

Jsme hrdým dodavatel 
našeho vína v Liberci
ve společnosti Bláha Catering

a

v Jablonci nad Nisou 
Květinářství Gracia

- - -
Odběr novinek

Copyright © 2014 | Mapa webu